V&A Digital Camera Review

Atelier

Sponsori:
n_next.gif n_prev.gif
Am văzut cu toţi că multe fotografii prezintă oamenii cu nişte ochi roşii înfricoşători. Acestea sunt în general poze făcute cu blitzul pe timp de noapte. De ce apar aceşti ochi roşii?
Culoarea roşie apare de la lumina care este reflectată de retină. Multe animale prezintă o culoare albă a ochilor în aceste condiţii: aceata datorită faptului că retina lor prezintă un strat reflectiv numit tapetum lucidum care întoarce lumina blitzului sau a surselor puternice producând o lumină albă, strălucitoare.

Dar oamenii nu au stratul tapetum lucidum în retina ochiului care să reflecte lumina şi din această cauză ceea ce vedem este de fapt culoarea retinei, care este puternic vascularizată.
Multe aparate de fotografiat prezintă opţiuni de ‚reducere a efectului de ochi roşii’. In ce constă aceasta? Aceste aparate trimit două flash-uri consecutiv: unul înainte de a face poza iar altul atunci cînd poza este înregistrată. Primul flash de lumină face ca pupila persoanelor fotografiate să se micşoreze, reducându-se astfel mult efectul de ‚ochi roşii’.

Dar pupila este mult mărită doar în condiţii de lumină slabă; atunci când lumina ambiantă este suficientă efectul nedorit nu apare . O altă modalitate de a elimina efectul este acela de a departa cât mai mult blitzul de (axa) obiectivului; aparatelor compacte le lipseşte însă această posibilitate, blitzul lor fiind fix şi la doar la 2-3 centimetri de obiectiv; aparatele performante gen SLR, au posibilitatea folosirii unui blitz extern şi de altfel chiar şi blitzul incorporat se găseşte cu mult deasupra axului obiectivului, efectul de ‚ochi roşii’fiind astfel foarte mult diminuat. Atunci când posibilităţile o permit, se pot folosi două sau mai multe surse de lumină dispuse uşor lateral sau se poate orienta blitzul aparatului de fotografiat spre tavan sau spre un perete reflectorizant, pentru a ilumina indirect persoana fotografiată.

Bibliografie: howstuffworks 01 April 2000
camera_review_v007004.jpg camera_review_v007003.jpg camera_review_v007002.jpg camera_review_v007001.jpg

De ce apar oamenii cu ochii rosii in fotografiile facute cu blitzul?

Ce avem de facut pentru a preintampina aceasta.